Hasil Seni ku dengan Luahan tersendiri

Aku Luah kan seni ku dengan cara ku....seni yang hadir dalam minda ku...aku cuma aku....biar bukan yang terbaik..namun tidak akan berhenti melakukan apa yang aku lakukan baik.

Friday, March 21, 2008

Sir Supian bin Mus : HALL OF FAME RENTAK


Sir Supian,nama yang amat popular di kalangan pelajar PTPL,terkenal dengan ramah dan seorang pensyarah yang penyayang,mudah mesra dan BOLEH BINCANG!! Sir supian adalah seorang penyarah yang aktif dan sentiasa megambil berat tentang anak2 buah beliau dalam menjalankan satu program dan tugas.antara program yang pernah dianjurkan oleh sir supian ialah Pertandinagn Kelab Bola Sepak peringkat PTPL Sabah.
Dan pada satu ketika hati beliau mula tertarik dengan satu dunia baru yang telah mencuri hatinya.Dunia teater telah menarik minat Sir Supian untuk bergiat dalam seni.dan beliau telah di nobatkan menjadi Yang Dipertua Kelab RENTAK PTPL.Beliau menjalankan tugasnya sebagai seorang pemimpin amat baik dengan gabungan beberapa orang yang di katakan Lagenda seperti Aloy,dan Bob SENGGET dan akhirnya telah wujud satu produksi BARU yang di namakan RENTAK(hingga sekarang).Dengan itu lahirlah Produksi2 seperti KERUSI, SELIPAR JEPUN, OBSESI,dan NELAYAN JEPUN.
Sir SUpian juga pernah mengarah Pementasan Nelayan Jepun dan telah mendapat tempat kedua dengan kerjasama yang erat oleh Ahli-ahli produksi dan sahabat-sahabat Penasihat.
Sekarang ini beliau telah bertugas di KKWS sebagai ketua panatia MLVK.Jasa beliau memang tidak dapat dilupakan sebagai salah seorang pemimpin DI RENTAK.Terima Kasih Sir Supian bin Mus.
Jasa mu tetap Di kenang......

Tuesday, March 18, 2008

Kabar yang Positif dari Pengarah(Aloy)

Assalamaualaikum dan selamat sejahtera kepada sidang aktivis teater dan rakan seperjuanga teater yang saya hormati.beberapa hari lepas hp penulis berdering dengan kuatnya dan dilihat no yang tertera pada skrin hp .apabila penulis mengangkat hp tersebut.suara yang memang tidak asing lagi .yang sering di dengar sewaktu pukul 7-2 pagi...tidak lain dan tidak bukan aloy.

penulis tertanya2 apakah maksud pengarah hingga sanggup menelefon.rupa2nya pengarah telah melihat sidang blog yang di terbitkan oleh penulis.di sana penulis sempat menemuramah dan bertanyakan secara lansung mengenai perkembangan aloy.

katanya produksi sekrang ini amat menggalakkan dan di terima baik daripada pihak kolej.penulis juga telah sempat bercerita tentang apa yang telah diharungi oleh beliau semasa bersama2 pengarah dan kawan2 sewaktu mengendalikan RENTAK.

Penulis berasa gembira dengan perubahan pengarahnya tu kerana sedikit sebanyak telah mengubah cara hidup yang lebih baik."pada waktu sekrang ini saya ingin berehat seketika,saya lebih fokuskan tentang pengajian student dan saya kerap sibuk menjalankan tugas yang diberikan",ulas beliau.

saya berharap Aloy akan dapat memberi kejutan kembali kepada dunia teater sabah yang masih dalam proses untuk berkembang.saya tahu aloy mempunyai satu "Magic" yang dapat membuat penonton atau tokoh-tokoh teater terbeliak! kerana Teater berbentuk Eksperimen bukanlah asing bagi aloy..