Hasil Seni ku dengan Luahan tersendiri

Aku Luah kan seni ku dengan cara ku....seni yang hadir dalam minda ku...aku cuma aku....biar bukan yang terbaik..namun tidak akan berhenti melakukan apa yang aku lakukan baik.

Tuesday, October 28, 2008

RENTAK.......KEMANA TUJUNYA?


Assalamualaikum W.B.T kepada rakan2 seperjuangan dan para aktivis teater dan salam sejahtera.Terlebih dahulu masih belum sempat bagi saya untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua umat islam dan rakan2 yang sedang berjuang dalam dunia seni ini.

Rumpun Seni Teater & Persembahan Anak Kolej atau dikenali sebagai RENTAK yang dahulu nya digembar-gemburkan telah hancur berderai baertabur-taburan seperti pasir ditepi laut.Namun itu dikatakan hanyalah kabar angin dan ramai yang menafikan kemusnahan itu termasuk bekas pengarah RENTAK dan para Lagenda RENTAK.

sekarang sudah masuk penghujung bulan November 2008 dan kita akan menuju ke tahun 2009, dan saya melihat tidak ada berita dari RENTAK. apa yang didengar ialah RENTAK kononya telah membuat gabungan dengan Kumpulan Tarian Superstar iaitu PAC.tetapi yang dapat dilihat ialah hanya tarian dan bukan teater.saya tertanya-tanya dimanakah peranan pemimpin RENTAK yang sepatutnya memberi perangsang dan memimpin RENTAK. adakah hanya sebagai memegang nama saja atau sekadar ingin menunjukkan yang mereka ini terkenal dan disegani?? tetapi bagi saya?kita tidak boleh menyalahkan Pemimpin 100%.RENTAK membangun secara beramai-ramai..jadi kalau boleh biarlah tradisi itu berterusan,jangan sekali membiarkan Pemimpin sahaja yang berhempas pulas untuk mempertahankan kewujudan RENTAK ini.Anafi yang dikatakan ingin memimpin RENTAK juga hanyut dipengaruhi oleh gejala-gelaja tidak sihat dan merasakan dirinya begitu besar.saya faham kenapa anafi bersikap demikian kerana beliau tidak ingin dipandang rendah oleh orang lain dan beliau juga ingin berdiri sama tinggi dengan ahli lain.anafi dnegan bangga nya mengikuti team UMS dan mula lupa asal usulnya.bagi saya,tidak salah sekali jika kita ingin meningkatkan ilmu dan belajar.namun jangan lah sampai mengetepikan rakan seperjuangan. ula dan suhaimi juga tidak bersama RENTAK,tetapi mereka masih berhubung dengan rakan yg lain,tidak bongkak.saya menghormati mereka sebagai kawan saya.

semua orang boleh berfikir....diharap tidak ada sesiapa yang berkecil hati atau marah kerana ini cuma untuk membuka minda sahaja.setiap orang mempunyai pendapat masing-masing.saya berpendapat RENTAK hanya pada nama,yang membawa RENTAK adalah diri di setiap hati masing-masing dan bukan nya KELAB RENTAK.fikirkanlah....

3 comments:

Mr_AA said...

rentak mmg kini sudah hilang hanya ada pada nama shaja...sya sebagai ahli yg senior skrg d ptpl pun dapat rasa x mcm dulu lagi..klau mau rentak maju balik harap org lama pun dapat bagi sokongan yg dari segi tenaga..atau ada bearsama-sama d ptpl utk mempertahankn title utuk festival teater 2009...bukn setakat sokongan dgn suara @ cakap sahaja..mmg x d nafikan org lama (kerusi)sudah dgn kerja masing2...tapi ini untuk rentak...kalu orang2 lama masih sayang kan rentak.

Datuk Haji Yussof Haji Mahal said...

senior atau tidak ada senior,,,rentak boleh bangun.bukan senior yang menentukan kejayaan.tapi setiap ahli..bagi saya tiada istilah senior dalam hal ni..ini setiap ahli yang masih aktif.takkan di suruh orang yang kerja jauh seperti bob yang kini berada di kuching balik dan ikut teater.takkan mahu suruh jumain yang skrg di sandakan,sibuk mengurus restoran pi sini ikut teater?takkan mahu di suruh diorang irawan yang berada di KL pi teater..semua orang ada komitmen masing2..kalau dulu kerusi lansung teda senior..napa boleh jadi juara FTN2005?bukan lah pasal pelakonnya hebat..teknik nya bagus...kalau setakat tu saja tapi teda kerjasama dan keyakinan...kancur juga tu...fikir2kanlah ...peace

s!l3nTk!ll3rz said...

aque berdiam diri kerana sesuatu benda yang "kosong" akan berbunyi tidak lama lagi...

aque berdiam diri kerana akan ada mata-mata yang akan melihat ke"kosong"an dalam diri mereka akan terisi...

coming soon!

june 2009

minda anda pasti akan menjadi "kosong" andainya kau menjadi saksinya...

fts2009
"the old magic will return to zip your mind!"

seefu A....